بلاگ

MVP‏ (کمینه محصول پذیرفتنی) چیست؟

MVP‏ (کمینه محصول پذیرفتنی) چیست؟

MVP (کمینه محصول پذیرفتنی) گام نخست مسیر توسعه محصول

برای «کمینه محصول پذیرفتنی» یا MVP (Minimum Viable Product) باید نقش پررنگی در دنیای استارت آپ‌ها و توسعه محصول قائل شویم. این مفهوم را برای محصول دارای ویژگی‌های کافی برای استفاده مشتریان اولیه به کار می‌برند؛ طوری‌که بتوانند برای توسعه محصول آتی بازخورد ارائه دهند. چنین رویکردی به کسب و کارها کمک می‌کند تا ایده‌هایشان را با حداقل منابع تأیید کنند. لذا می‌توانند از ریسک سرمایه‌گذاری زیاد بر روی محصولاتی بکاهند که ممکن است نیازهای بازار را برآورده نکنند. MVP را با ادامه این مطلب شرکت سرمایه گذاری ایکس اینوستیا دقیق‌تر بشناسید!

منظور از MVP (کمینه محصول پذیرفتنی) چیست؟

اصطلاح «کمینه محصول پذیرفتنی» را فرانک رابینسون ابداع کرد و توسط اریک ریس نویسنده کتاب «استارتاپ ناب (The Lean Startup)» رایج شد. او MVP را نسخه اولیه محصول جدید تعریف می‌کند. چنین نمونه‌ای به تیم توسعه محصول کمک می‌کند تا اطلاعات معتبر و حداکثری بازخورد مشتریان را با کمترین تلاش کسب کنند. این مفهوم در واقع، ریشه در متدولوژی Lean Startup دارد که بر تکرارهای سریع، اخذ بازخورد مشتریان و اجتناب از هزینه‌های غیرضروری تأکید می‌کند. بنابراین، پذیرش اصول ‏MVP‏ می‌تواند نحوه رویکرد شرکت‌ها را به ‏نوآوری تغییر دهد و آن‌ها را چابک‌تر و پاسخگوتر ‏کند.

کمینه محصول پذیرفتنی بر چه اصولی استوار است؟

MVP را باید مبتنی بر موارد زیر بدانیم.

  • حلقه بساز - بسنج بیاموز (Build-Measure-Learn): این فرآیند تکراری عبارت است از تولید یک محصول، ارزیابی عملکرد آن و یادگیری از نتایج آن. هر چرخه این حلقه خوراک چرخه بعدی را فراهم می‌کند تا بهبود مستمر کل فرآیند توسعه محصول تضمین شود.
  • مشارکت (درگیری) نخست مشتری: درگیر کردن مشتریان از همان ابتدا دیدگاه ارزشمندی را درباره نیازها و ترجیحات آن‌ها فراهم می‌کند و برای هدایت کردن فرآیند توسعه محصول مهم است.
  • کارایی منابع: شرکت‌ها با تمرکز کردن بر اساسی‌ترین ویژگی‌های محصول، می‌توانند از هدررفت زمان و هزینه برای پرداختن به جنبه‌های غیرضروری آن جلوگیری کنند.

Build Measure Learn

MVP (کمینه محصول پذیرفتنی) چه مزایایی دارد؟

نمونه اولیه محصول در واقع، خلأ عدم آگاهی تولیدکنندگان از نیازهای نهان و آشکار مشتریان نهایی را پر می‌کند. لذا مزایای زیر را می‌توانیم برای آن در نظر بگیریم.

  • اعتبارسنجی بازار: کمینه محصول پذیرفتنی به کسب و کارها کمک می‌کند تا فرضیه‌هایشان درباره تقاضای بازار و تناسب محصول را با ترجیحات واقعی کاربران بسنجند.
  • کاهش زمان عرضه محصول: شرکت‌ها با اولویت‌بندی کردن ویژگی‌های اصلی محصولات می‌توانند آن‌ها را با سرعت بیشتری به بازار عرضه کنند و مزیت رقابتی به دست آورند.
  • صرفه‌جویی در هزینه‌ها: تولید کردن محصولی با امکانات کامل می‌تواند گران تمام شود. لذا یک MVP با تمرکز کردن بر حیاتی‌ترین اجزای آن تولید می‌شود و هزینه‌ها را به حداقل می‌رساند.
  • رویکرد بازخوردمحور تولید: بازخورد اولیه کاربران مبنای اصلاح آگاهانه و بهبود محصول می‌شود و تضمین می‌کند که نیازها و انتظارات مشتریان برآورده شوند.
  • کاهش ریسک: محک زدن کمینه محصول پذیرفتنی قبل از تولیدش در مقیاس کامل، از خطر موفقیت‌آمیز نبودنش می‌کاهد.

از MVP تا توسعه محصول نهایی

شرکت‌ها برای تولید کردن محصول نهایی و منطبق با برآیند نظرات مشتریان، مراحل زیر را تا تولید محصول نهایی طی می‌کنند.

شناسایی مشکل و تعریف کردن شفاف معیارهای موفقیت

مشکلی را که قصد دارید در محصول نهایی رفع کنید، به درستی بفهمید. این کار تحقیقات بازار و مصاحبه با مشتریان را برای کشف کردن نقاط بهبود در بر می‌گیرد. همچنین، معیارهای دقیقی را برای موفقیت‌آمیز بودن تولید محصول نهایی تعیین کنید؛ مانند جذاب بودن، نرخ تعامل یا اهداف درآمدی.

حتما بخوانید: اسپانسر شرکت های استارت آپ چیست؟

اولویت‌بندی ویژگی‌های محصول و تولید کمینه محصول پذیرفتنی

در این مرحله، باید مشخص کنید که کدام ویژگی محصول برای رفع مشکل شناسایی شده ضروری است. پاسخ این سؤال می‌تواند ایده MVP را در ذهنتان پخته‌تر کند. در ادامه، نسخه اولیه‌ای از محصول را تولید کنید که ویژگی‌های اولویت‌بندی شده مذکور را داشته باشد. این نمونه اولیه باید به اندازه کافی کاربردی باشد تا بتوانید به کمک مشتریان نهایی محکش بزنید. می‌توانید این نمونه را به‌صورت رایگان در اختیار گروه کوچکی از مشتریان بگذارید. یادتان باشد که اطلاعات لازم را درباره قابلیت استفاده، عملکرد و رضایت کلی آن‌ها گردآوری کنید.

تحلیل کردن بازخورد، تکرار و بهبود

از بازخوردهای مشتریان برای شناسایی کردن زمینه‌های بهبود محصول نهایی استفاده کنید. این کار می‌تواند تغییر دادن ویژگی‌های فعلی یا افزودن قابلیت‌های جدید به محصول بر اساس پیشنهادهای کاربران باشد. محصول را بر مبنای دیدگاه‌های مشتریان تعدیل و اصلاح کنید. حلقه Build-Measure-Learn را برای ارتقای مداوم MVP تکرار کنید.

mvpchart

سخن پایانی

مفهوم MVP (کمینه محصول پذیرفتنی) سنگ بنای توسعه محصولات دانش‌بنیان به‌ویژه در اکوسیستم استارتاپی است. کسب و کارها به کمک آن می‌توانند بر ویژگی‌های ضروری محصول ‏تمرکز کنند ‏و اعتبار مفروضاتشان را به کمک بازخورد واقعی کاربران محک بزنند. در نتیجه، با تولید نمونه اولیه می‌توانند ریسک را کاهش دهند، منابع را ذخیره کنند و بر شانس موفقیتشان بیافزایند. به نظر متخصصان Xinvestia ‏، ‏چنین رویکردی علاوه بر کاستن از زمان ورود به بازار، فرهنگ بهبود مستمر را ارتقا می‌دهد و تضمین می‌کند که ‏محصولات مطابق نیازهای مشتریان نهایی تکامل می‌یابند.

منابع

Related Articles

Image